Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia dzieci i młodzieży nasza placówka oferuje pełne, zdrowe BEZPŁATNE wyżywienie.
Dania główne to potrawy przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów (mięso, warzywa, owoce). Większość potraw przygotowana jest poprzez duszenie i gotowanie, z małą zawartością cukru, soli i tłuszczów,posiłki są przygotowywane również z dostosowaniem diet do poszczególnych dzieci.
Zupy przygotowywane są ze świeżych warzyw, suszonych i świeżych ziół i zieleniny, bez domieszek środków ulepszających smak.
Ręcznie wykonywane są również potrawy mączne ( naleśniki, kluseczki,gołąbki, desery, itp).
Napoje do picia: woda z cytryną, soki z owoców
Problem nadwagi i otyłości dotyczy w Polsce aż 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Te alarmujące dane kazały nam zastanowić się , w jaki sposób nasza placówka mogłaby wpłynąć na budowę świadomych postaw żywieniowych u dzieci. To z nami spędzają one większą część swojego dnia i dlatego dyrekcja oraz kadra przedszkola i szkoły podstawowej , musimy z jednej strony dać dobry przykład, z drugiej natomiast dołożyć starań, by sprzęt kuchenny oraz produkty używane w kuchni były możliwie najwyższej jakości. Stąd właśnie decyzja o zakupie pieca konwekcyjno-parowego, z którym rozpoczynamy w Promyku nowy rok szkolny. Nasi podopieczni to dzieci z niepełnosprawnościami, które codziennie podejmują walkę ze swoimi dysfunkcjami. Robimy zatem wszystko , by nie musiały dodatkowo zmagać się z nadwagą czy otyłością, które niosą za sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. O zdrowotnych konsekwencjach nadwagi i otyłości można pisać dużo – począwszy od cukrzycy, a skończywszy na nowotworach i chorobach układu sercowo- naczyniowego. Mniejszą świadomość mamy jeśli chodzi o konsekwencje społeczne. Powinniśmy jednak zdawać sobie sprawę , że nadwaga i otyłość bardzo często prowadzą do zachwiania samooceny , a w skrajnych przypadkach do depresji i wykluczenia społecznego. Zatem zbędnym kilogramom mówimy w PROMYKU stanowcze NIE!
Nowy sprzęt w naszej kuchni to także ulga dla środowiska. Dlaczego? Otóż po pierwsze zużywamy mniej wody (nawet o 40%), po drugie zużywamy mniej energii o około 60%, a po trzecie oszczędzamy produkty (np. Mięso po obróbce traci do 10% wagi, podczas gdy tradycyjne gotowanie oznacza stratę do 35%).
Zdrowego nowego roku szkolnego życzy wszystkim czytelnikom kadra Promyka